O PROJEKTU

Red Čuvara grada Zagreba

Red Čuvara grada Zagreba neprofitna je udruga građana Republike Hrvatske osnovana kako bi promicala, razvijala i unapređivala hrvatsku i europsku antičku, srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu oživljenu povijest i kulturnu baštinu. Udruga se bavi oživljenom poviješću prema najsuvremenijim i najaktualnijim svjetskim načelima, dosezima i pravilima oživljene povijesti. Red Čuvara grada Zagreba sudjeluje u gotovo svim događanjima oživljene povijesti u Hrvatskoj i na širem području te u aktivnostima vezanim za područje predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja unutar i izvan nastavnog procesa.

Što je oživljena povijest?

Oživljena povijest je unaprijed pripremljena, povijesno istražena i prikladno opremljena edukativna aktivnost u kojoj sudionici slijede precizno zadan plan kojim se oživljavaju neki aspekti povijesnog događaja ili razdoblja.

Fenomen oživljavanja povijesti, pokušaja rekonstrukcije i ponovljene izvedbe određenih prošlih događaja ili povijesnih razdoblja snažno je obilježen elementima izvedbenosti i autentičnosti. Izvođači koji igraju uloge pojedinih povijesnih osoba nastoje učenicima omogućiti različite razine interakcije kako bi promatranje uključivalo i određeni oblik sudjelovanja dajući time priliku za stjecanje osobnog emocionalnog iskustva. Pritom se nastoji da povijesni lokaliteti, rekviziti i kostimi povijesnih osoba budu što autentičniji te da se predstave različiti aspekti svakidašnjeg života, od životnih uvjeta do tehničkih dostignuća pojedinog razdoblja.

O projektu "Povijest u slikama"

Projekt Povijest u slikama u organizaciji i izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba obuhvaća interaktivna predavanja i didaktičko-metodičke radionice koje traju 45 minuta za sate predmeta Povijest osmišljene metodom oživljene povijesti za učenike šestih razreda osnovne škole.

Glavni su ciljevi programa Povijest u slikama neformalnim metodama podučiti učenike šestih razreda osnovnih škola hrvatskoj i europskoj povijesti i tradiciji predstavljanjem povijesne ideje viteštva i viteške kulture, poučiti ih općim etičkim vrijednostima i pobuditi u njih želju za znanjem i osobnim usavršavanjem te prenijeti tradicionalne i tradicijske vrijednosti u suvremeno doba. Zajedničke aktivnosti i radionice potiču na timski rad i međusobnu suradnju te integriraju i aktiviraju maštu i kreativnost učenika.

Projekt Povijest u slikama prvi put je uspjeđno izveden 2017./2018. godine u sedam hrvatskih škola, a u 2019./2020. godini izvodi se u partnerstvu s nakladničkom kućom Školska knjiga d. d. te s OŠ Medvedgrad i OŠ Zapruđe iz Zagreba, OŠ Stjepana Basaričeka i OŠ Đure Deželića iz Ivanić-Grada, OŠ Turanj iz Turnja te OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog.

Projekt je financiran pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020.

O projektu "Povijest u slikama" - dr. sc. Deniver Vukelić, voditelj projekta

Glavni partner:

Pokrovitelj:

Izvoditelj projekta:

Red Čuvara grada Zagreba

Udruga za oživljenu hrvatsku antičku, srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu povijest i kulturu

Adresa: Vrbik 35b, 10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt: cuvarigradazagreba@gmail.com

Impressum:

Voditelj projekta: dr. sc. Deniver Vukelić

Edukativni priručnik, logistika i podrška: Školska knjiga d. d.

Video i fotografije: Nevideno.com

Izrada web stranice: Lobodesign.hr